هفته اول ماه هشتم:

ضمن ادامه برنامه قبل، زرده تخم مرغ پخته و سفت شده هم به برنامه غذایی شیرخوار اضافه می شود.

بعد از پختن تخم مرغ، زرده سفت شده را از سفیده جدا کرده و روز اول به اندازه یک نخود از زرده تخم مرغ را برداشته با کمی شیر مادر یا آب جوشیده شده، نرم نموده و به شیرخوار می دهند.

هر روز صبح علاوه بر دادن فرنی یا حریره، مقدار زرده تخم مرغ به تدریج اضافه می شود تا ظرف ده روز به یک زرده کامل برسد. از آن به بعد، هر روز نصف زرده تخم مرغ به کودک داده می شود. درصورتی که رشد کودک کند باشد یا گوشت در برنامه غذایی او وجود نداشته و یا کودک به خوردن تخم مرغ مشتاق و به خوردن غذاهای دیگر اشتیاق زیادی نشان ندهد می توان هر روز یک زرده پخته شده تخم مرغ را همراه با فرنی یا حریره بادام یا پوره سبزی به کودک داد.

چنانچه کودک از خوردن زرده سفت شده تخم مرغ امتناع کند می توان آن را در سوپ وعده ظهر او رنده نمود یا زرده تخم مرغ پخته شده را در مقدار کمی شیر، رنده کرده و در کره یا روغن زیتون که داغ شده است ریخت و آنرا مرتب به هم زد.

تهیه زرده تخم مرغ به صورت نیمرو اشکالی ندارد به شرط این که زرده را اول کاملاً به هم بزنند و درروغنی که داغ شده است بریزند و تا زمانی که خود را می گیرد آنرا به هم بزنند.

دادن زرده تخم مرغ به شیرخوار به صورت عسلی توصیه نمی شود.

توجه:

تخم مرغ را پس از شستن باید در یک قابلمه کوچک و در آب معمولی قرار داد به طوری که آب روی آن را بپوشاند سپس روی اجاق گذاشت. پس از به جوش آمدن آب، بهتر است جوشیدن به مدت 15 دقیقه دیگر ادامه یابد تا زرده تخم مرغ کاملاً سفت شود و میکروب های بیماری زای آن از بین بروند.

 

هفته دوم ماه هشتم به بعد:

 

* توصیه می شود در تهیه سوپ کودک هفته ای یک بار به جای گوشت از جگر سالم گوسفند استفاده شود. (استفاده از جگر گوسفند به صورت کباب شده مجاز نیست).

* با اضافه کردن بلغور جو یا حبوبات (عدس و ماش که هضم آسان تری دارند) می توان تنوع و غلظت سوپ را می توان بیشتر کرد و برای کودک آش های خوشمزه تهیه نمود. هم چنین اضافه کردن عدس یا ماش جوانه زده به سوپ، پوره یا فرنی، ارزش غذایی آن را بیشتر   می کند.

* از اواسط ماه هشتم به بعد علاوه بر پوره سبزی می توaان میوه های رسیده و نرم مانند سیب، گلابی،هلو، زردآلو، انبه، گرمک، طالبی، آلو، هندوانه و موز سالم و رسیده را به تدریج به برنامه غذایی شیرخوار اضافه نمود.

با شروع هر یک از مواد غذایی جدید باید مراقب بروز علائم حساسیت و یا عوارض آن بود.

آب میوه طبیعی از میوه های مجازکه در منزل و با رعایت اصول بهداشتی تهیه می شود به اندازه 6 تا 12 قاشق مرباخوری ( 30 تا 60 سی سی) در روز اشکالی ندارد که توصیه می شود با لیوان یا فنجان نشکن داده شود.

* ماست ماده غذایی بسیار مفیدی است که اکثر شیرخواران آن را دوست دارند برای این که شیرخوار با طعم ماست آشنا شود بهتر است ماست را جدا از غذا به او داد ولی اگر کودک دوست دارد غذا را با ماست بخورد مانعی ندارد. شروع ماست نیز با یک قاشق مرباخوری است و مقدار آن را می توان به تدریج و برحسب تمایل کودک، اضافه نمود.

برای تنوع بیشتر و افزایش کیفیت غذایی سوپ، توصیه می شود پنیر پاستوریزه کم نمک را ریز یا رنده کرده به سوپ کودک اضافه نمایند.

بعد از غذا، دادن یک یا دو خرما یا رطب که پوست و هسته آن گرفته شده باشد تنها یا همراه با ماست به عنوان دسر برای کودک بسیار مفید و لذت بخش است.

غذاهای انگشتی:

همان طور که گفته شد از اواخر 8 ماهگی به بعد کودک قادر است مواد غذایی را با انگشت خود بردارد و به دهان ببرد. این کار که تغذیه با انگشت نام دارد سبب تشویق کودک به عمل جویدن و تغذیه توسط خود او می گردد.

تغذیه با انگشت خود کودک از هر دو جنبه، چه تکاملی چه تغذیه ای مهم بوده و باید سعی شود غذای  کودک با غلظت درست و مناسب سن او تهیه و یا روش صحیح به او عرضه شود.

 

 

غذاهای انگشتی مورد استفاده در این ماه عبارتند از:

تکه های کوچک هویج، سیب زمینی، کرفس، نخودفرنگی و باقلا سبز، عدس، تکه های گوشت بدون چربی یا کوفته قلقلی که کاملاً پخته شده و با پشت قاشق له شده باشند. برای نرم کردن همه آن ها می توان از کمی کره یا خامه هم استفاده کرد.

تکه هایی از میوه های رسیده وسالم فصل مانند سیب، هلو، طالبی، گرمک، گلابی و موز هم مناسب هستند.

توصیه می شود هنگام خوردن غذاهای انگشتی، حتماً مادر یا مراقب شیرخوار حضور داشته باشد وخوردن کودک را زیر نظر بگیرد.

 

ماه نهم (دو هفته اول ) :

  • در این زمان میتوان حبوبات را نیز به سوپ شیرخوار اضافه کرد و معمولا از عدس و ماش که هضم آسان تری دارند شروع میشود 
  • در صورت امکان میتوان جوانه عدس یا ماش را به محتویات سوپ اضافه کرد (بهتر است )
  • سایر حبوبات مثل لوبیا چیتی ، لوبیا قرمز و غیره بهتر است ابتدا آنها را خیس کرده ، پوستشان را جدا نموده و بعد از پختن به سوپ اضافه نمود .
  • هر سه روز یکبار میتوان نوع حبوبات را تغییر داد .
  • در صورت استفاده از آؤد حبوبات  یک قاشق مربا خوری سر صاف کافی است
  • اضافه نمودن کره یا روغن مایع یا روغن زیتون به سوپ (یک قاشق مربا خوری ) برای شیرخوارانی که خوب وزن نمیگیرند مجددا توصیه میشود 
  • برای افزایش تنوع و کیفیت غذایی کودک میتوان پنیر پاستوریزه کم نمک را ریز یا رنده نموده به سوپ کودک اضافه نمود .

محتویات غذای کمکی شیرخوار را باید با پشت قاشق یا گوشت کوب نرم و له کرد و برای این منظور هرگز نباید از مخلوط کن استفاده کرد .

 

 

 

دو هفته دوم ماه نهم :

 

  • در این دو هفته میوه به صورت آب میوه تازه و تهیه شده در منزل و از میو ه های فصل و اول به مقدار یک قاشق مربا خوری در روز همرا با یک قاشق مربا خوری آّب سالم و ساده شروع و کم کم به 6 قاشق مربا خوری آّب میوه خالص میرسد . آب میوه رامیتوان بعد از فرنی یا حریره ساعت 10 صبح داد .

 

 

 

نکات مهم تغذیه ای در سن 8 تا 9 ماهگی :

  • در سن 7 ماهگی حرکات شبیه حرکات چرخشی جویدن بالغین شروع میشود ودر ماههای بعد افزایش مییابد .
  • در سن 8 ماهگی کودک میتواند از زبان خود استفاده کند و در نتیجه غذاهای نرم شده که تکه های کوچکی دارند را میتوان به کودک داد.
  • در 9 ماهگی شیرخوار برای گرفتن قاشق تلاش میکند .
  • اگر برای تغذیه کودک روی زمین مینشینید میتوان کودک را روی یک سفره نایلونی گذاشت و یک پیش بند هم برایش تهیه نمود
  • میتوان در حین غذا دادن به کودک یک قاشق هم به او بدهید که مشغول باشد .اگر کودک دست خود را داخل سوپ کند و یا زیر قاشق بزند او را تنبیه نکنید .

در صورتیکه کودک سر خود را برگرداند و یا لبهای خود را ببندد و قاشق را پس بزند ، در ان لحظه از غذا خوردن امتناع کرده ، غذا دادن را قطع کرده دوباره پس از چند لحظه شروع کنید