تغذیه در 6تا 7 ماهگی

 

در صورت شروع زودرس تغذیه تکمیلی چه مشکلاتی ممکن است ایجاد گردد ؟

 

  • احتمال ابتلا به اسهال در کودک افزایش مییابد
  •   حجم معده کم است . معده زود پر میشود و امکان تغذیه با شیر مادر کاهش مییابد و در نتیجه چگالی انرژی کمتر شده احتمال بروز سوء تغذیه و رشد ناکافی در کودک افزایش مییابد .

احتمال بروز آلرژی در کودک افزایش مییابد .

خصوصیات غذای کمکی مناسب :

  • با حجم کم انرژِی بالا داشته باشد
  • نرم و سهل الهضم باشد
  • در دسترس باشد و آسان و ارزان تهیه شود
  • تازه و بهداشتی و پاکیزه باشد
  • کاملا پخته و خنک مصرف شود

امکان استفاده از آن در حجم کم و به دفعات زیاد باشد.

نکات مهم در مورد غذای کمکی :

  • شستن دقیق دست مادرو شیرخوارقبل از غذا  با آب و صابون انجام شود
  • برای هرروز غذای تازه و کافی تهیه گرد د
  • نگهداری غذا با پوشش مناسب و ظرف تمیز و دمای خنک انجام شود
  • در یخچال حداکثر تا 24 ساعت و در صورت نیاز به نگهداری بیشتر در فریزر و فقط به اندازه یک وعده گرم شود

 

 

اصول کلی تغذیه کمکی :

  • غذای تکمیلی حتما بعد از شیر مادر به کودک داده شود و قبل و در فواصل نباشد
  • هر ماده غذایی جدید به تدریج به مواد غذایی دیگر اضافه گردد
  • شروع با یک نوع ماده غذایی ساده باشد و کم کم مخلوط مواد غذایی انجام شود
  • شروع تغذیه کمکی از یک قاشق مرباخوری و افزایش تدریجی انجام شود به استثنای تخم مرغ که از یک نخود شروع میشود .
  • غذاها در شروع رقیق میباشند (کمی غلیظ تراز شیر مادر )و بتدریج با یاد گرفتن جویدن غلیظ میگردند
  • بین افزودن مواد غذایی مختلف و معرفی غذای جدید 5 تا 7 روز فاصله وجود دارد به این ترتیب آلرژی و ناسازگاری احتمالی شناخته میشود .
  • کودک باید به غذای قبلی که مصرف میکند عادت کرده باشد
  • با شروع غذای تکمیلی آب جوشیده سرد شده به میزان مورد علاقه شیرخوار به او داده میشود

 

 

غذاهایی که از انتهای شش ماهگی برای شیرخوار شروع میکنیم :

هفته اول :

فرنی آرد برنج :

طرز تهیه :

آردبرنج : یک قاشق مربا خوری

شکر: نصف قاشق مربا خوری

آردبرنج را در 50 سی سی آب ریخته و بهم میزنیم تا کاملا حل شود و سپس روی گاز میگذاریم تا آرام آرام بپزد پس از اینکه برنج در آب پخته و شکر را به آن اضافه نموده هم میزنیم . پس از برداشت آرد از روی گاز شیر مادر را به میزان 120 سی سی در آن ریخته آرم هم میزنیم

 

چگونه آن رابه کودک خود بدهیم ؟

- روز اول یک قاشق مربا خوری یکبار در روز ظهر

- روزدوم دو  قاشق مربا خوری دو بار در روز ظهروعصر 

- روزسوم سه  قاشق مربا خوری سه بار در روز ظهروعصروشب   

- روز چهارم چهار  قاشق مربا خوری چهار بار  در روز صبح و ظهر و عصر و شب 

- روز پنجم هشت   قاشق مربا خوری چهار بار در روز صبح و ظهر و عصر و شب

-  روز ششم و هفتم دوازده  قاشق مربا خوری چهار  در روز صبح و ظهر و عصر و شب 

 

هفته دوم :

حریره بادام :

طرز تهیه :

آردبرنج : یک قاشق مربا خوری

شکر: نصف قاشق مربا خوری

بادام شیرین 5عدد

آردبرنج را در 50 سی سی آب ریخته و بهم میزنیم تا کاملا حل شود و سپس روی گاز میگذاریم تا آرام آرام بپزد پس از اینکه برنج در آب پخته و شکر را به آن اضافه نموده هم میزنیم .

بادام شیرین را به مدت یک روز خیس کرده پوست میکنیم و پودر مینماییم . پودر آماده شده را در حال پختن آرد برنج در داخل یک تنظیف کاملا تمیز که آنرا هرروز باید ضد عفونی نماییم قرار داده داخل مخلوط میریزیم و هم میزنیم پس از یک دقیقه جوشیدن تنظیف را خارج کرده با کناره قاشق شیره اش را میگیریم و داخل حریره بادام میریزیم پس از 4 روز از شروع دادن حریره بادام میتوان پودر بادام   را داخل حریره ریخت

 پس از برداشت آرد از روی گاز شیر مادر یا شیر خشک را به میزان 120 سی سی در آن ریخته آرام هم میزنیم

چگونه آن رابه کودک خود بدهیم ؟

دادن حریره بادام درست مانند فرنی است و هر قاشق آن در هرروز جایگزین یک قاشق فرنی میشود تا اینکه در انتهای هفته دوم حریره بادام جایگزین فرنی خواهد شد 

 

روش دیگر تهیه فرنی:

1.آرد برنج ( یک قاشق مرباخوری سرصاف)

2.شکر (نصف قاشق مرباخوری سرصاف)

3.شیر(ترجیحا شیر مادر)5قاشق مرباخوری

آرد برنج باید اول با آب و شکر کاملا پخته شود سپس شیر اضافه گردد. قوام فرنی باید کمی بیشتر از شیر مادر باشد.اگر از شیری بجز شیر مادر استفاده می شود حتما باید قبلا جوشانده شود.

 

هفته سوم و  چهارم  :

طرز تهیه :

گوشت : یک تکه خورشتی بدون چربی

هویج: یک سوم متوسط

برنج :یک قاشق مربا خوری

گوشت را میگذاریم کمی بپزد و سپس برنج و هویج را به آن اضافه میکنیم تا خوب پخته و له شود

  • میتوان هرروز یک نوع سبزی به سوپ اضافه کرد که شامل جعفری ، گشنیز ، لوبیا سبز ، کدو و کرفس است ،سبزیجات در آخرین لحظات به سوپ اضافه میشود ، در ظرف بسته میشود تا ویتامین های آن حفظ شوند .
  • اسفناج تا یکسالگی توصیه نمیگردد .

چگونه آن را به کودک خود بدهیم ؟

  • میتوان ظهر یک قاشق مربا خوری سوپ را به تغذیه کودک افزود و بتدریج آن را اضافه کرد تا به 3 تا 6 قاشق   د رهر وعده برسد

 

علل غذا نخوردن در شیرخوران 6 تا 7 ماهه

 

کودکان با یکدیگر تفاوت دارند

 

  • توجه به تفاوت های فردی کودکان مهم است و حجم غذای دریافتی در کودکان مختلف متفاوت و بستگی به شخصیت کودک دارد یعنی کودکان آرام بیشتر غذا میخورند . کودکان فعال بدلیل توجه زیاد به محیط اطراف خود با حجم کم و دفعات بیشتر غذا میخورند .

 

  • نباید انتظار داشته باشیم که کاسه کودک همیشه خالی شود و برای یک کودک 6 تا 8 ماهه 2 تا 3 قاشق در هر وعده کافیست .

 

کودکان ممکن است در وعده های مختلف اشتهای متفاوتی داشته باشند مثلا در صورتیکه شام زیاد خورده باشند صبحانه کافی نمیخورند و در صورت فعالیت زیاد در بعد از ظهر برای شام خسته بوده اشتهاب کافی نداشته باشنaد .

 

 

رفتار والدین

 

  • وسواس والدین برای وادار کردن کودک به غذا خوردن اشتباه است 

 

  • عدم توجه والدین به شخصیت و نیاز های کودک و توقع داشتن یک کودک چاق با فشار برای غذا دادن به کودک همراه است . مادر ممکن است اصرار داشته باشد که کودکش حتما مقدار مورد نظر او را از گوشت یا شیر و مواد نشاسته ای مصرف کند و یا تصور کند که زحمات او با غذا نخوردن کودک هدر میرود .

 

  • تلاش بیش از حد برای برقراری نظم توسط والدین و جلوگیری از بازی کودک با غذا کار اشتباهی است .

 

  • ممکن است مادر بدلیل اشتغال احساس گناه کند و حس مادر بودن خود را با فشار برای تغذیه کودک خود جبران نماید .

 

  • اصرار به جدا کردن کودک از کاری که در آن لحظه دوست دارد و وادار نمودن او برای غذا خوردن صحیح نمیباشد .

 

  • تهیه غذاهای یک جور و یک مزه و یکنواخت باعث اعمال فشار بدون علاقه در کودک میشود .

 

اصرار به دادن غذایی که خانواده آن را دوست ندارند برای کودک مشکل ساز است .