دو هفته اول ماه دهم :

  •  در این دوره بجای آب میوه ساعت 10 صبح میتوان به تدریج از خود میو ه های مجاز استفاده کرد مثلا از یک قاشق مرباخوری هلو ، سیب ، موز و....شروع نموده و به سه قاشق مرباخوری رساند . میوه های مورد نظر باید کاملارسیده و شسته شده باشند و بعد از جدا کردن پوست و هسته آن ، میوه را با پشت قاشق کاملا نرم کرده سپس به شیرخوار بدهند .
  • مقدار میوه را باید بتدریج زیاد کرد و به جای فرنی 10 صبح 5 تا 6 قاشق مربا خوری میوه به کودک داد
  • در اواخر هفته دوم میتوان از خرمای رسیده که پوست و هسته آن جدا شده باشد بعد از ظهر به عنوان دسر برای کودک استفاده کرد
  • کم کم مقدار سوپ بر حسب اشتهای کودک ظهر و شب هربار 6 تا10 قاشق مرباخوری میرسد
  • در این زمان شیرخوار را با غذاهایی که خود میتواند با دست بردارد و به دهان ببرد باید آشنا کرد ، مثل نان ، بیسکویت ساده ، ماکارونی پخته ، تکه هایی از سیب زمینی یا هویج پخته شده

   دو هفته دوم ماه دهم  :

  •  در این زمان ضمن تنوع بخشیدن به سوپی که برای شیرخوار تهیه میشود میتوان از کته نرم که در آب مرغ یا گوشت پخته میشود همراه با خود گوشت استفاده کرد . بهتر است کته نوزاد همراه با مقداری گوشت مرغ یا زرده تخم مرغ و یا گوشت ماهی که تیغ های آن کاملا گرفته شده باشد تهیه شود و در ضمن سبزیجات نیز میتواند به این کته اضافه شود .

ماه یازدهم و دوازدهم :

  • در این زمان تنوع غذایی در تهیه سوپ ، کته یا پوره رعایت میشود و میتوان با توجه به اشتهای کودک به مقدار غذای هر وعده او اضافه نمود . توصیه میشود که هنوز هم از دادن غذای سفره خانواده به علت داشتن نمک و چاشنی اجتناب نمود .

از پایان شش ماهگی و همزمان با شروع غذای کمکی تا 12 ماهگی غذای اصلی شیر خوار هنوز شیر مادر است ، لذا تغذیه با شیر مادر به طور مکرر و برحسب تقاضا و میل شیرخوار در تمام مدت شب و روز به ویژه قبل از هر وعده غذای کمکی مهم میباشد .

 

از دادن مواد غذایی زیر در سن کمتر از یکسالگی  اجتناب نمایید  :

  • شیر گاو ، سفیده تخم مرغ ، انواع توت ، کیوی ، آلبلو ، گیلاس ، خربزه ، بادام زمینی (حساسیت )
  • کشمش، انگور ، ذرت ، تکه های سوسیس ، آجیل ، تکه های سفت و خام سبزی مثل هویج و تکه های گوشت (خفگی )  
  •  قهوه وچای پررنگ (بی قراری )
  • عسل (مسمومیت بوتولیسم )

لیست کامل مواد غذایی قابل اجتناب در سن زیر یکسالگی :

عسل ، شیر پاستوریزه، پنیر ، سفیده تخم مرغ ، شکلات ، میگو ، بادام زمینی ، فلفل و ادویه جات ، ترشی ها ، نمک ، نوشابه های گازدار ، آب میوه های صنعتی ، خربزه ، کیوی ، انواع توت ، آلبالو ، گیلاس ، لپه ، نخود ، اسفناج ، کلم

 

نکات مهم در مورد تکامل تغذیه ای شیرخواران :

  • ·        در حدود 10 ماهگی کودک میتواند غذاها را بجود
  • ·        حدود 12 ماهگی کودک میتواند با گاز گرفتن غذاهای و غذاهایی که براحتی خرد و حل میشوند تکه هایی از آنه را بکنند
  • ·        بین 10 تا 12 ماهگی کودک میتوانداشیاء را بدقت بین انگشتان نگهدارد .ممکن است علاقه ای به استفاده از قاشق نداشته باشد و بخواهد از انگشتان خود استفاده کند .در این سن حرکات بردن دست به دهان به صورت اختیاری انجام میشود و تکه های کوچک غذا را با استفاده از انگشتان به دهان میبرد .
  •   در دوازدهمین ماه زندگی کودک دسته قاشق را بدست میگیرد اما معمولا آنرا وارونه نگه میدارد و قادر نیست آن را بچرخاند و در این زمان مهارت کامل را پیدا کرده است که بتواند با استفاده از انگشتان تکه های نرم گوشت چرخ کرده (مثل کوفته قلقلی ) میوه ، سبزی و بیشتر غذاها را بگیرد و در تغذیه خود مشارکت کند .

رفتارهای تغذیه های مناسب :

  • در صورت امکان کودک دیگری را که خوب و با اشتها غذا میخورد و لذت خوردن را با چهره یا بیان خود نشان میدهد در مقابل کودک خود داشته باشید و یا خودتان با اشتها و لذت غذا بخورید که او هم یاد بگیرد
  • هنگام غذا دادن به کودک با او با صدای آرام و اطمینان بخش صحبت کنید و حرف هایی بزنید که او را تشویق به خوردن کند و توجه داشته باشید که با زیاد حرف زدن توجه او را از غذا خوردن منحرف نکنید .

در سن 9 تا 11 ماهگی بعضی بچه ها بدلیل حس استقلال طلبی از اینکه غذا را دهانشان بگذارند خوششان نمیاید ،بنابراین غذای او را در بشقاب مخصوص او ریخته و بگذارید تا دستش را دراز کند وآن را بردارد . ممکن است در ابتدا در گذاشتن غذا در دهانش مشکل داشته باشد ولی کمکم یاد میگیرد

  • معمولا استراحت کافی ، حجم کم غذا در یک وعده ، آفتاب و هوای آزاد باعث افزایش اشتها میشود ، اگرچه رشد کودک در سن 6 تا 11 ماهگی سرعت قبلی را ندارد ولی توجه و فعالیت کودک بیشتر میشود و بازیگوشی اجازه نمیدهد به غذا توجه کند ، بنابراین غذا را در دفعات بیشتر ولی حجم کمتر به او بدهید.